flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддю Бабушкінського районного суду міста Дніпропетровська Яковлева Д.О. тимчасово відсторонено від здійснення правосуддя в порядку дисциплінарної відповідальності

17 грудня 2019, 16:26

Суддю Бабушкінського районного суду міста Дніпропетровська Яковлева Д.О. тимчасово відсторонено від здійснення правосуддя в порядку дисциплінарної відповідальності

Відповідне рішення ухвалила Вища рада правосуддя 17 грудня 2019 року за результатами розгляду подання Другої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя.

Доповідач – член Вищої ради правосуддя Андрій Овсієнко поінформував, що Другою Дисциплінарною палатою Вищої ради правосуддя 28 жовтня 2019 року ухвалено рішення № 2847/2дп/15-19 про притягнення судді Бабушкінського районного суду міста Дніпропетровська Яковлева Дмитра Олександровича (на фото) до дисциплінарної відповідальності та застосування до нього дисциплінарного стягнення у виді подання про тимчасове, строком на три місяці, відсторонення від здійснення правосуддя – з позбавленням права на отримання доплат до посадового окладу та обов’язковим направленням до Національної школи суддів України для проходження курсу підвищення кваліфікації на тему дотримання розумних строків під час відправлення правосуддя та подальшим кваліфікаційним оцінюванням для підтвердження здатності судді здійснювати правосуддя у відповідному суді.

Зазначене рішення Друга Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя ухвалила за результатами розгляду об’єднаної дисциплінарної справи стосовно судді Бабушкінського районного суду міста Дніпропетровська Яковлева Д.О., відкритої за дисциплінарними скаргами Габріелян О.В., Маяцької Ю.В., Кошарного О.В., адвоката Ліфлянчика С.І., Попік І.В., Щербини В.Л., Єпік О.Г., Севрюкова В.В., Корнєва К.О., адвоката Лівчинської Я.С.

Друга Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя дійшла висновку, що суддя Яковлев Д.О. під час розгляду справ систематично порушує норми процесуального права, що унеможливлює реалізацію учасниками судового процесу наданих їм процесуальних прав та виконання процесуальних обов’язків, призводить до безпідставного затягування розгляду справ та свідчить про відмову у доступі до правосуддя.

Встановлені Другою Дисциплінарною палатою Вищої ради правосуддя обставини дають достатні підстави вважати, що саме неефективне та несумлінне використання суддею Яковлевим Д.О. своїх процесуальних повноважень, невжиття ним належних і дієвих заходів для забезпечення розгляду справ призвело до безпідставного затягування їх розгляду. Вказані дії судді Яковлева Д.О., на переконання Другої Дисциплінарної палати, допущені внаслідок недбалого ставлення до виконання службових обов’язків.

Враховуючи факти, встановлені під час розгляду об’єднаної дисциплінарної справи стосовно судді Яковлева Д.О., Друга Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя дійшла висновку, що дії судді Яковлева Д.О. слід кваліфікувати як допущення внаслідок недбалості дисциплінарних проступків, передбачених підпунктом «а» пункту 1, пунктом 2 частини першої статті 106 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (незаконна відмова у доступі до правосуддя, істотне порушення норм процесуального права під час здійснення правосуддя, що унеможливило реалізацію учасниками судового процесу наданих їм процесуальних прав та виконання процесуальних обов’язків; безпідставне затягування розгляду заяви, скарги чи справи протягом строку, встановленого законом).

Вища рада правосуддя вирішила тимчасово, строком на три місяці, відсторонити суддю Бабушкінського районного суду міста Дніпропетровська Яковлева Д.О. від здійснення правосуддя з позбавленням права на отримання доплат до посадового окладу судді та обов’язковим направленням судді до Національної школи суддів України для проходження курсу підвищення кваліфікації на тему дотримання розумних строків під час відправлення правосуддя та подальшим кваліфікаційним оцінюванням для підтвердження здатності судді здійснювати правосуддя у відповідному суді; доручити Національній школі суддів України забезпечити проходження суддею Бабушкінського районного суду міста Дніпропетровська Яковлевим Д.О. курсу підвищення кваліфікації з метою подальшого кваліфікаційного оцінювання для підтвердження здатності судді здійснювати правосуддя у відповідному суді.

 

Управління інформації
та забезпечення комунікаційної діяльності