flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Рішення Другої Дисциплінарної палати Вищої Ради Правосуддя від 12.12.2019

12 грудня 2019, 16:02

12 грудня 2019 року Вища рада правосуддя розглянула подання Другої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя про тимчасове відсторонення судді Бабушкінського районного суду міста Дніпропетровська Кудрявцевої Тетяни Олександрівни від здійснення правосуддя в порядку дисциплінарної відповідальності.

Доповідач – член Вищої ради правосуддя Світлана Шелест поінформувала, що Другою Дисциплінарною палатою Вищої ради правосуддя 12 серпня 2019 року ухвалено рішення № 2072/2дп/15-19 про притягнення судді Бабушкінського районного суду міста Дніпропетровська Кудрявцевої Т.О. до дисциплінарної відповідальності та застосування до неї дисциплінарного стягнення у виді подання про тимчасове, строком на шість місяців, відсторонення від здійснення правосуддя з позбавленням права на отримання доплат до посадового окладу судді та обов’язковим направленням до Національної школи суддів України для проходження курсу підвищення кваліфікації із застосування норм Цивільного процесуального кодексу України та подальшим кваліфікаційним оцінюванням для підтвердження нею здатності здійснювати правосуддя у відповідному суді.

Нагадаємо, що підставою відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Кудрявцевої Т.О. стала дисциплінарна скарга акціонерного товариства «Euroecology Intetrnational Corporation», подана адвокатом Хасіним І.Б., на дії цієї судді під час розгляду заяви про перегляд за нововиявленими обставинами ухвали про надання дозволу на примусове виконання рішення іноземного суду.

Під час розгляду дисциплінарної справи встановлено, що суддя Кудрявцева Т.О. допустила зволікання з виготовленням повного тексту ухвали від 30 листопада 2016 року, несвоєчасне надання копії судового рішення для її внесення до Єдиного державного реєстру судових рішень, що протягом тривалого часу обмежувало скаржника у реалізації права на оскарження ухвали в апеляційному порядку і, як наслідок, унеможливлювало виконання остаточних рішень іноземного суду, дозвіл на виконання яких було надано ще у 2012 році.

Також встановлено, що перегляд судового рішення, яке набрало законної сили, здійснено суддею Кудрявцевою Т.О. без законних на те підстав, чим порушено принцип правової (юридичної) визначеності.

Друга Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя дійшла висновку, що скасування суддею Кудрявцевою Т.О. ухвали про надання дозволу на виконання остаточного рішення іноземного суду про стягнення коштів, яка була переглянута у судах апеляційної і касаційної інстанцій, призвело до порушення прав людини і основоположних свобод, зокрема права на справедливий суд та права власності, та свідчить про наявність у її діях складу дисциплінарного проступку.

Таким чином, під час розгляду дисциплінарної справи Другою Дисциплінарною палатою Вищої ради правосуддя встановлено, що у діях судді Кудрявцевої Т.О. наявний склад дисциплінарних проступків, передбачених підпунктом «а» пункту 1, пунктами 2, 4 частини першої статті 106 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», що є підставою дисциплінарної відповідальності судді.

Крім того, зазначимо, що рішенням Першої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя від 15 лютого 2019 року № 488/1дп/15-19, залишеним без змін рішенням Вищої ради правосуддя від 16 травня 2019 року № 1332/0/15-19, суддю Бабушкінського районного суду міста Дніпропетровська Кудрявцеву Т.О. було притягнуто до дисциплінарної відповідальності та застосовано до неї дисциплінарне стягнення у виді суворої догани – з позбавленням права на отримання доплат до посадового окладу судді протягом трьох місяців за вчинення дисциплінарних проступків, передбачених підпунктом «а» пункту 1, пунктом 2 частини першої статті 106 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», а саме за допущення суддею внаслідок недбалості істотного порушення норм процесуального права під час здійснення правосуддя, що унеможливило реалізацію учасниками судового процесу наданих їм процесуальних прав та виконання процесуальних обов’язків; зволікання з виготовленням вмотивованого судового рішення та несвоєчасне надання суддею копії судового рішення для її внесення до ЄДРСР.

Рішення Другої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя від 12 серпня 2019 року № 2072/2дп/15-19 оскаржено суддею Кудрявцевою Т.О. до Вищої ради правосуддя. За результатами розгляду скарги судді Кудрявцевої Т.О. Вища рада правосуддя 28 листопада 2019 року ухвалила рішення, яким залишила без змін зазначене рішення Другої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя.

З огляду на вказане Вища рада правосуддя вирішила тимчасово, строком на шість місяців, відсторонити суддю Бабушкінського районного суду міста Дніпропетровська Кудрявцеву Тетяну Олександрівну від здійснення правосуддя з позбавленням права на отримання доплат до посадового окладу судді та обов’язковим направленням до Національної школи суддів України для проходження курсу підвищення кваліфікації із застосування норм Цивільного процесуального кодексу України та подальшим кваліфікаційним оцінюванням для підтвердження нею здатності здійснювати правосуддя у відповідному суді; доручити Національній школі суддів України забезпечити проходження суддею Бабушкінського районного суду міста Дніпропетровська Кудрявцевою Т.О. курсу підвищення кваліфікації з метою подальшого кваліфікаційного оцінювання для підтвердження здатності судді здійснювати правосуддя у відповідному суді.